fbpx
Binnenspellen kinderfeestje

De leukste spelletjes voor binnen.

Een grote groep met kinderen in je huis betekent al snel chaos. Een middag vullen met simpele spelletjes als ‘koekhappen’, ‘snoephappen’ en ‘sjoelen’ is niet gegarandeerd meer een succes. Hoe dat komt? De kinderen van nu zijn veel meer snelheid en interactie gewend. Maar geen nood, er zijn nog steeds genoeg spelletjes waar alle kinderen graag aan mee doen.
Is het lastig om alle kinderen mee te laten doen? Maak dan teams, dan motiveren de kinderen elkaar om deel te nemen.

Cadeautjes verstoppen

Van het overhandigen van de verjaardagscadeautjes kun je direct een spelletje maken. Laat de kinderen hun eigen cadeautjes verstoppen. De jarige moet ze daarna gaan zoeken. Zodra deze er een heeft gevonden, mag het uitgepakt worden. De jarige mag geholpen worden met ‘warm/koud’ aanwijzingen om de moeilijke plekjes te ontdekken.

Krantenpakket uitpakken

Vele ouders kennen dit spel nog wel van toen zij zelf klein waren. Een heel klein cadeautje wordt stevig ingepakt in heel veel krantenpapier. Wees vooral niet zuinig met het plakband. Als het pakket groot genoeg is dan is de laatste laag cadeaupapier. Het spel begint: de kinderen gooien om de beurt met een dobbelsteen (hoe groter hoe leuker!). Als iemand 6 gooit, is deze aan de beurt om uit te gaan pakken, maar eerst wordt er een sjaal omgedaan en handschoenen/wanten aangetrokken. Er mag net zo lang uitgepakt worden totdat de volgende 6 gooit. Dan gaan de sjaal en handschoenen zo snel mogelijk uit en weer aan bij het kind dat 6 gooide. Dit kind gaat weer net zo lang door tot dat er weer door iemand anders 6 wordt gegooid. Degene die tijdens het uitpakken het cadeautje treft, mag hem houden.
Duur: afhankelijk van de grootte van het krantenpakket gemiddeld zo’n 20 minuten.
Benodigdheden: klein cadeautje, kranten, plakband, (grote) dobbelsteen, handschoenen/wanten en een sjaal.

Stoelendans

Het blijft leuk!
Een van de makkelijkste spelletjes is stoelendans. Zeker jonge kinderen worden hier blij van. Pak Spotify erbij en zet muziek van nu aan, meestal zijn er meer dan genoeg verzoeknummers wat het extra leuk maakt. Wil er een kind liever niet mee doen? Geen probleem, dan mag die de muziek aan en uit zetten! Zet het aantal stoelen tegen elkaar aan van het aantal deelnemers min één en zet na een korte tijd de muziek stop. Wie geen stoel heeft is af totdat er nog een persoon over is. Twee keer spelen is over het algemeen precies goed om de aandacht erbij te houden. En vergeet niet: de eerste die afvalt heeft geluk want het eerste rondje is een oefenrondje! Dit spelletje is perfect om ‘achter de hand’ te houden voor als er nog wat tijd opgevuld moet worden.
Benodigdheden: stoelen, muziek.

Oude spellen in een nieuw jasje

Blikgooien niet meer iets dat kinderen heel erg lang boeit? Wel als je de ballen vervangt door een Nerf (nitro) bijvoorbeeld. Dan wordt het ineens een stuk spannender.
Heeft je kind een dichte knikkerbaan? Laat ze met een hamer op kauwgomballen slaan die uit de knikkerbaan komen. Zorg dat de hamer niet te zwaar is.
Aan sommige spelletjes hoeft niet veel gesleuteld te worden, die blijven leuk. Spijkerpoepen blijft bijvoorbeeld hilarisch, zeker ook voor de wat oudere kinderen. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden klaar hebt staan want wachten is afhaken…

Minute to win it games

Voor de kinderen vanaf ongeveer 10 jaar zijn deze snelle spelletjes een echte aanrader. Zoek eens op YouTube naar ‘Minute to win it’ games. Dit zijn korte spelletjes waarvoor je weinig spullen nodig hebt. De meeste spelletjes vragen niet meer dan een stapel bekertjes en pingpongballen. Uitleggen wat de kids moeten doen, kan aan de hand van de filmpjes. Doordat het korte spelletjes zijn, is iedereen snel aan de beurt. Werk met teams, dan is het ook spannend als een kind zelf niet aan de beurt is. Bij mooi weer (met weinig wind) zijn deze spelletjes ook heel goed buiten te spelen.