fbpx
Low budget kinderfeestjes

Low budget kinderfeestjes, waardevolle tips

Bij een kinderfeestje met een klein budget denk je al snel aan een kinderfeestje voor thuis. Maar zelfs als je thuis blijft lopen de kosten al snel op. Daarom hebben wij een aantal tips verzameld over hoe je die kosten in de hand houdt en ideeën voor wat je wel voordelig buiten de deur kan gaan doen.

Ik hoor het regelmatig om me heen ‘Het lijkt wel of kinderfeestjes steeds specialer en vooral duurder moeten’ en ‘Mijn kind wil X doen maar ik wil helemaal niet zoveel geld uitgeven aan een partijtje’. Ik geef deze ouders  groot gelijk, low budget kan net zo leuk zijn en als je het goed aanpakt zelfs leuker!

Budget activiteiten buiten

Er is genoeg te doen buiten met een klein budget. Doe hier je inspiratie op. Heb je al eens gedacht aan de vele gratis speeltuinen en speelbossen die ons land rijk is? Zelfs als het regent is een natuurspeeltuin nog leuk…  Speurtocht hebben de laatste jaren een flinke (mobiele) metamorfose ondergaan en zijn weer helemaal van nu! En tref je mooi weer? Dan zorgen waterspelletjes voor een onbetaalbare ervaring. Te koud voor water? Dan lees je hier welke spelletjes je nog meer buiten kan spelen met een groep kinderen.

Gratis speelbossen, speelnatuur en natuurspeeltuinen

Er zijn in Nederland heel veel gratis speelbossen. Weer of geen weer, hier kan je altijd iets leuks van maken! Lekker vies worden en klimmen, vrij spelen of samen een hut bouwen.

Hier vind je de gratis grote speelbossen en natuurspeeltuinen in Nederland (per provincie):

 

 

Drenthe
Appelscha: Drents Friese Wold
Borger: Speelbos Lorker & Boomkroonpad
Erica: Griendtsveenpark

Flevoland
Lelystad: Belevenissenbos
Almere: Zuiderzeespeeltuin

Gelderland
Arnhem: Speelbos Schuytgraaf
Dieren: De Spelerij
Ermelo: Het Indianendorp
Lichtenvoorde: Wentholtpark
Lobith: Speel- en Oogstbos
Schovenhorst: Speelbos Landgoed Schovenhorst
Goesbeek: Avonturenbos Stekkenberg

Limburg
Bergen: Speelbos de Boskoel

Noord-Brabant
Deurne: Zand Bos Natuurspeeltuin

Noord-Holland
Amsterdam: De Natureluur
Amsterdam: Het Woeste Westen
Haarlem: Hamilton Franklinpark
Laren: Speelbos ’t Laer
Schoorl: Speelbos Schoorlse Duinen
Wognum: Het Kreekbos

Overijssel
Nijverdal: Speelbos Nijverdal

Utrecht
Baarn: Speelbos ’t Laer
Utrecht: Speelbos Gagelbos
Vleuten: Bosspeeltuin Maximapark
Vleuten: Speelbos nieuw Wulven

Zeeland
Axel: Speelbos Axel
Biervliet: Speelbos de Braakman
Zuid Beveland: Natuurspeelplek Kapelse Bos

Zuid-Holland
Berkel en Rodenrijs: Tuin van Floddertje
Delfgauw: Speelbos de Biesbush
Leerdam: Natuurtuin Varsseveld
Rotterdam: Natuurspeeltuin van Oerrr (Belevenissenboerderij Schieveen)
Wassenaar: Monkeybos Meijndel
Zoetermeer: Speelbos de Balij
Zwijndrecht: Speelpolder Hoge Nesse

Ga goed voorbereid op pad

Laat de ouders weten dat jullie naar een speelbos gaan zodat er passende kleding gedragen wordt en laat iedereen ook een reservesetje meenemen. Leg voor de zekerheid een rol vuilniszakken o.i.d. in de auto zodat de kinderen daar op de terugweg op kunnen zitten als ze erg vies zijn. Neem handdoeken mee en eventueel een pak vochtige doekjes.

Activiteiten in de natuur

In een speelbos kan je de kinderen loslaten en lekker hun eigen gang laten gaan, er is meestal van alles te doen. Maar je kunt de bezigheden ook sturen als je wilt. Het is altijd handig om van te voren te gaan kijken zodat je weet wat er allemaal te doen is.

Eerste Hulp Bij Verveling (Opdrachtenkaarten)

Maak een stapeltje met kaartjes waarop groepsspellen en opdrachten staan voor als de verveling toe begint te slaan. Hou die achter de hand voor als het nodig is (zijn ze niet nodig, dring ze dan niet op maar bewaar ze lekker voor een volgend feestje). De kinderen trekken om de beurt een kaartje waarna dat wat er op staat gedaan of gespeeld gaat worden. Denk hierbij aan ‘maak een foto waarop jullie samen een woord vormen’ of ‘wie het langst op 1 been kan blijven staan’ of ‘maak een foto waarop niemand de grond raakt’ of ‘wedstrijdje: wie het eerst 5 stenen heeft gevonden’ of ‘doe een estafetterace in 2 teams’ of ‘zoek een steen met een bijzondere vorm’. En zo zijn er vast en zeker nog veel meer leuke opdrachten te bedenken… en anders is ‘bedenk zelf een leuke opdracht voor de groep’ ook ideale opdracht!

Knutselen met wat jullie vinden in de natuur

Laat de kinderen takken en bladeren verzamelen zodat je daar mee kan gaan knutselen. Als het koud weer is doe je dat thuis. Is het mooi weer dan zoek je een fijne plek om te gaan zitten en ga je, met de kinderen die daar zin in hebben, knutselen in de natuur. Zo maken ze met pons figuren uit mooie bladeren, of maak dierenfiguren van bladeren.

Monsters maken

Laat de kinderen wol of washitape om takken wikkelen, met een paar wiebelogen heb je al snel een leuk monster. Maak zelf een voorbeeld van te voren zodat ze weten wat de bedoeling is en ze de juiste materialen verzamelen. Iets moois maken van stenen geeft snel resultaat. Zoek stenen met bijzondere vormen en teken er op met watervaste stiften. Thuis kan je ze de takken of stenen ook laten schilderen of klei toevoegen, zo ontstaan de mooiste monsters.

Of…

Zet een bootje in elkaar van takken en een blad en test ze direct. Wie zijn bootje gaat het hardst? Neem wel een schepnet mee zodat je ze altijd weer kan pakken…

Warm weer; waterspelen

Is het lekker warm weer, zorg dat iedereen zwemkleding mee neemt en ga waterspelletjes met de kinderen spelen. Doe iets met emmers, sponsen, flessenvoetbal, ga ‘paintballen’ met kleine waterpistooltjes, doe water games, eigenlijk is alles leuk met mooi weer! Kijk hier voor meer waterspelletjes. Zorg wel dat de kinderen goed ingesmeerd worden tegen verbranden en geef ze voldoende te drinken.

Buitenspeeltuin

Bij mooi weer kan je naar een buitenspeeltuin gaan. Er zijn veel gratis speeltuinen maar ook de betaalde buitenspeeltuinen kosten vaak maar een paar euro per persoon. Door zelf eten en drinken mee te nemen bespaar je vervolgens nog veel meer geld. Vergeet niet om ook een bal mee te nemen… die kan zo maar eens goed van pas komen. Vooral jonge kinderen vermaken zich hier goed.

Speurtocht

Een manier om de kinderen lekker in beweging te houden is een speurtocht. Zet er zelf een uit aan de hand van pijlen, enveloppen, een kaart, WhatsApp of maak gebruik van een app zoals Troovie. Zorg dat er wat leuke foto-opdrachten in de speurtocht zitten, dan kunnen jullie na afloop nagenieten. Gebruik een korte speurtocht om de kinderen naar een activiteit in de buurt te laten lopen, dat scheelt vervoer regelen!

Een WhatsApp speurtocht maken

Via WhatsApp een speurtocht maken is zo gedaan. Laat de groep vragen stellen via WhatsApp waar alleen met ja of nee op geantwoord mag worden (moeten we nu naar links? Ja/nee) en geef na iedere 10e vraag een opdracht voordat ze verder kunnen zoals een foto- of puzzelopdracht of vraag. Laat de kinderen onderweg een envelop ophalen bij een winkelier, restaurant of bekende en stop daarin een code die gekraakt moet worden om weer verder te kunnen. Verander de naam en de profielfoto van de persoon waarmee geappt wordt, dan wordt het net even spannender.

Budget activiteiten binnen

Ook binnen zijn er genoeg leuke dingen te bedenken om met een groep kinderen te doen, denk hierbij aan een workshop, knutselen of een spel. Kijk hier voor de leukste spelletjes om thuis te spelen tijdens een feestje. Wil je liever de deur uit voor weinig geld? Denk dan eens aan apenkooien in een gymzaal.

Bestel een thuispakket

Door thuis een feestje te vieren kan je het heel betaalbaar houden. Eten en drinken uit de supermarkt is nu eenmaal een stuk goedkoper dan in de horeca. Maar wil je toch snel een verrassend en leuk programma hebben voor het feestje? Kijk dan eens wat er allemaal voor thuispakketten zijn. Zo huur je themaboxen, lasergame pakketten of bestel een ‘Levend Cluedo’, ‘Expeditie Robinson’, ‘Escape avontuur’ of ‘Wie is de mol’ pakket. Let op dat sommige spellen buiten gespeeld moeten worden en de prijzen van deze pakketten behoorlijk kunnen variëren, net als de voorbereidingstijd.

Workshop

Hoe leuk is het als je de kinderen iets nieuws kan leren tijdens het feestje? Misschien ken je iemand die bijvoorbeeld goed kan kickboksen, jongleren, schilderen, trommelen, fotograferen of dansen en daar een workshop in wil geven. Maak er een leuke video of foto’s van, dan kunnen de kids thuis nog nagenieten. Ook voor vervoer, extra handjes of ogen en voor het lenen van spellen of spullen is het handig om een beroep op familie of vrienden te doen.

Koken en bakken


Thuis kan je gemakkelijk een kook en bak feestje organiseren. Laat de kinderen bijvoorbeeld een eigen boltaartje, merenguekrans of bonbons maken. Hoe leuk als ze die vervolgens mee naar huis mogen nemen in een eigen gemaakt doosje! Tijdens het maken moet er natuurlijk flink gesnoept kunnen worden. Zelf niet zo handig? Bekijk een aantal tutorials op youtube en voor je het weet ben je de expert.

Knutsel feestje thuis

Vooral meiden zijn er gek op; knutselen. En het leuke is dat dit voor heel weinig geld al heel leuk kan zijn. Loop ruim voor het feestje regelmatig binnen bij een action of andere goedkope winkels en koop daar leuke knutselspullen. Maar ook met materialen uit de natuur of oude verpakkingen zoals lege wasmiddelflessen kunnen leuke dingen gemaakt worden. Probeer 1 of twee ‘grote’ knutselwerken te kiezen en niet allemaal kleine, dan is het effect groter en zijn de kinderen langer geboeid. Laat het knutselwerk aansluiten op een eventueel thema. En belangrijk: probeer het zelf eerst uit, dan weet je zeker dat je precies weet wat er nodig is, hoe lang ze er mee bezig zullen zijn en of het goed uit te voeren is.

Ook leuk…

Zelf lipgloss maken, gel, badolie / bruisbal, slijm, parfum, maskers of sierraden) maken. Hoe? Bekijk een paar youtube video’s en je weet het!

Huur een gymzaal

Is het weer niet goed genoeg om veel buiten te zijn en wil je toch de deur uit? Huur dan een gymzaaltje. Voor gemiddeld 15 euro per uur kunnen de kinderen helemaal los gaan. Dat is dus vele malen goedkoper dan een trampoline hal maar minstens zo leuk. Zorg voor gezellige muziek in de zaal dan is het gevoel van een schoolse gymles is meteen verdwenen. Voor iets oudere kinderen kan het leuk zijn om de zaal te verduisteren en spellen in het donker te spelen met zaklampen of laserguns. Welke spellen de kinderen kunnen spelen? Op https://www.gymspiratie.nl/ vul je de leeftijd van de kinderen in waarna je uit allemaal leuke spellen kan kiezen. Of ga ouderwets apenkooien, dat is altijd een succes…

Slaapfeestje

Zijn de kinderen wat ouder, dan is een slaapfeestje super leuk. Het leuke is dat dit, behalve wat nachtrust, je bijna niets kost. Als iedereen zijn eigen slaapzak, luchtbed en kussen meeneemt dan heb je er ook nog eens weinig werk aan. Laat de kinderen net na het avondeten komen en doe ‘s avonds met z’n allen een spel en/of laat ze een leuke film kijken in pyjama. Vervolgens laat je alle kinderen, als het even kan, allemaal in dezelfde kamer slapen. Alleen al aan het klaarmaken van de bedden zullen ze een hoop lol beleven. ’s Morgens gezellig met z’n allen ontbijten en na het leeg laten lopen van de luchtbedden weer naar huis.

Hapjes en drankjes

Probeer alles dat gegeten en gedronken wordt zo veel mogelijk thuis te doen of zelf mee te nemen. Maak een grote kan limonade i.p.v. losse pakjes en koop eventuele wegwerp borden en bekers bij winkels zoals de Action, Zeeman of Xenos. Ook (thema) versieringen kan je daar goed kopen of maak ze zelf.

Avondeten

Wie verplicht je om alle kinderen avondeten te geven? Niemand toch! Laat het feestje tot uiterlijk 17 uur duren, dan scheelt dat avondeten en dus een hoop kosten. Wil je de kinderen wel graag met een volle maag thuis afleveren? Dan kan je er ook direct een activiteit van maken. Ga bijvoorbeeld pizza’s maken met de kinderen, als je zelf mag kiezen wat je op je pizza doet moet dat wel de aller lekkerste pizza ooit zijn! Dit is erg leuk met pizzarette maar kan ook prima in een gewone oven.

Voorbereiding

Eerlijk is eerlijk, een budgetfeestje vraagt al snel meer moeite en creativiteit dan een kant en klaar feestje. Maar je bent wel een stuk origineler! En zeg nu zelf, welke feestjes kan jij je van vroeger nog het beste herinneren? Waar je allemaal aan moet denken tijdens het voorbereiden van een feestje lees je hier.

Prijzen vergelijken

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan eens op allekinderfeesten.nl, daar kan je zoeken op regio waardoor je precies kan zien wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is. Vergelijk de prijzen, dan ontdek je dat er ook buiten de deur best betaalbare activiteiten zijn. Of kijk welke leuke ideeën je misschien wel zelf uit kunt voeren thuis…

Maak gebruik van aanbiedingen

Bekijk acties en aanbiedingen op bijvoorbeeld Groupon, Social deal, WF deals, Wow deal, Win Win Limburg, De leukste deal. Hou het ruim van te voren al in de gaten dan is de kans op korting het grootst.

Snelle bespaartips op een rij:

 

  • Ga niet blind voor een verjaardagarrangement, los toegang (met eventuele acties) kan soms veel voordeliger zijn.
  • Bekijk acties en aanbiedingen.
  • Neem, waar mogelijk, zelf eten en drinken mee als je de deur uit gaat.
  • Koop geen dure taart (alternatieven voor taart). Avondeten is geen verplichting.
  • Een feestje in of rondom huis vieren pakt vaak een stuk voordeliger uit dan buiten de deur en is minstens zo leuk.
  • Doe een beroep op familie, vrienden of kennissen voor een mooie locatie, workshop, extra handjes en ogen, vervoer of spullen om te lenen.
  • Een groep kinderen heeft het al snel leuk samen, gratis speelnatuur is perfect voor een middag plezier.
  • Onthoudt: duurder is zeker niet altijd beter.