fbpx
Een kinderfeestje organiseren
Tips voor het organiseren van een kinderfeestje – Waar moet je allemaal aan denken?

Een kinderfeestje organiseren

Een kinderfeestje; sommige mensen lijken ervoor geboren te zijn maar voor de meesten is het een grote uitputtingsslag. Behoor jij tot die laatste groep? Deze tips kunnen je helpen..

Wat gaan jullie doen?

Je begint met het bepalen van de hoofdactiviteit. Vaak heeft je kind zelf al allerlei ideeën wat hij/zij wil gaan doen. Het is leuk om hier iets mee te doen mits het haalbaar is. Nog geen idee? Je kan veel gerichter zoeken als je een keuze hebt gemaakt in thuisblijven of buiten de deur, het aantal kinderen, een binnen of buitenactiviteit en eventueel een datum.

Thuisblijven / Op locatie

Deze keuze is natuurlijk afhankelijk van de voorkeur maar ook budget en het wel of niet beschikken over voldoende vervoersmogelijkheden kan hierin meegenomen worden.

Grootte van de groep en type groep

Hoeveel kinderen nodigen jullie uit? Komen er jongens, meisjes of allebei? Wat voor type kinderen komen er? Voor veel activiteiten maakt het niet uit of er een kind meer of minder mee gaat. Maar als jullie besluiten om een bowlingbaan te huren is het maximum aantal spelers per baan meestal 8. Bij 9 kinderen verdubbelen dan ineens je kosten. Ook escape rooms hebben een maximaal aantal deelnemers per kamer. Dan kan het zomaar interessant zijn om het kind waar al maanden niet meer mee gespeeld is pas uit te nodigen als er een afzegging is. Zijn er kinderen die wat drukker zijn? Zorg dan dat de kinderen lekker veel beweging krijgen.

Binnen of buitenactiviteit

Midden in de zomer of in de herfst of winter? In Nederland heb je geen mooi weer garantie maar als je in de herfst of winter een kinderfeestje viert kan je er van uit gaan dat een watergevecht geen succes zal worden. Zorg bij buitenactiviteiten altijd voor een back-up plan en blijf de weersvoorspellingen de dagen voor het feestje in de gaten houden zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een spatje regen mag de pret niet drukken, de meeste kinderen hebben hier helemaal geen moeite mee. Desnoods geef je ieder kind een vuilniszak (met gaten) of wegwerp poncho aan.

Dag of datum bepalen

Ben je aan een dag of datum gebonden? Bijvoorbeeld omdat kinderen een kortere schooldag hebben, i.v.m. sporten of omdat je zelf (en eventueel je partner) een vrije dag hebt? Dit kan sommige activiteiten uitsluiten. Zijn er kinderen die absoluut aanwezig moeten zijn (allerbeste vriendjes bijvoorbeeld)? Dan kan het slim zijn om even bij de ouders van deze kinderen te checken of deze kinderen aanwezig kunnen zijn, nog voordat de uitnodigingen verstuurd worden.

Thema kiezen

Een thema kiezen voor een feestje is niet noodzakelijk maar kan wel erg leuk en handig zijn. Het geeft je namelijk wat handvatten om aan vast te houden. Bovendien kan je gericht zoeken naar ideeën op bijvoorbeeld Pinterest of Instagram.
Wat voor thema kies je dan? Is er een superheld, tekenfilmfiguur of dier waar je kind gek op is? Dan is de keuze snel gemaakt, zo niet dan kan je onze lijst met thema’s langs gaan op onze pagina ‘thema’s kinderfeestje’. Misschien zit het juiste thema er wel tussen en anders brengt het vast wat inspiratie. Het voordeel van een thema is dat het bepalen van de taart, de activiteiten, de versieringen, de uitnodigingen en de eventuele uitdeelzakjes meteen een stuk gemakkelijker worden.

Zie ook:
Ideeën thema kinderfeestje

Een kinderfeestje op locatie

Ben je nog aan het oriënteren? Dan kan je kijken naar wat er te doen is in de buurt. Worden er in de buurt incidentele activiteiten georganiseerd waar je gebruik van kan maken? Bekijk hiervoor regionale kranten of overweeg activiteiten/ workshops die via de school of sportclubs worden georganiseerd. Je hebt daarmee niet alleen een originele maar meestal ook een budgetvriendelijke activiteit. Zo wordt er bij mij in de buurt ieder jaar in de kerstvakantie een speeldag georganiseerd in een sporthal. Er worden dan vele springkussens en andere speelattributen opgezet in een sporthal. Voor 2 euro per kind kunnen ze zich twee uur heerlijk uitleven. Natuurlijk moet je net geluk hebben dat er iets dergelijks wordt georganiseerd maar het is wel de moeite waard om er naar te kijken. Denk ook aan theatervoorstellingen in een buurthuis, een pietenmiddag, lammetjesdag of een open boerderijdag.

Activiteiten waar vaak voor wordt gekozen

Vaak hoor ik dat ouders steeds originelere activiteiten willen aanbieden tijdens een feestje. Het kan soms niet gek genoeg. Toch heb ik geprobeerd om een lijstje te maken met veel voorkomende activiteiten op locatie:

Zwemmen
Bioscoop
Bowlen
Karten
Lasergamen
BMX-en
Trampoline hal
Speeltuin
Binnenspeeltuin
Gymzaal afhuren
Fotoshoot
Bos
Kinderboerderij / stadsboerderij
Escape room
Glow golf / Midget golf
Dans of disco feestje
Kookfeestje
Knutselen
Museum
Dierentuin

Daarnaast worden er ook regelmatig sportfeestjes gehouden waarbij de kinderen een workshop krijgen in bijvoorbeeld boxen, survival, dansen, judo, skaten, zeilen, klimmen, bootcamp, etc..

Huur een gymzaal

Een van de beste tips die ik ooit kreeg is het huren van een gymzaal. Daar kan je heel veel verschillende dingen doen en het kost meestal weinig. Voor een 15 euro per uur huur ik hier in de buurt een gymzaaltje en dan mag je gebruik maken van alle materialen.
De kinderen lekker laten gymmen of apenkooien is al leuk maar je kan er ook allemaal andere sporten doen. Kijk daarvoor eens in kennissenkring, wie weet ken je iemand die goed is in een sport en het leuk vindt om een sportlesje te geven!

Ontdek het regionale aanbod

Online ontdek je al snel wat het aanbod is in kinderfeestjes bij jou in de buurt. Zo kan je op allekinderfeesten.nl bijvoorbeeld zoeken op postcode. Dat scheelt een hoop zoekwerk en het bracht mij meteen op een hoop nieuwe ideeën.

Een kinderfeestje thuis

Tijdens een feestje van mijn zoontje waren de kinderen nog geen kwartier binnen toen een van de aanwezige meisjes al zei ‘gaan we nog ergens heen?’. Ik vroeg me meteen af of de activiteiten die ik voor in en om huis bedacht had niet goed genoeg waren. Maar zo was het helemaal niet, toen ik haar en de rest van de groep had verteld wat de plannen waren voor die middag vond ze het juist heel leuk. Ik heb haar de rest van de tijd alleen maar zien glunderen.
Kinderen zitten vaak behoorlijk in spanning voor een feestje; wat zullen we gaan doen? Geef ze zo snel mogelijk die duidelijkheid, dan weten ze waar ze aan toe zijn en dan hebben meteen meer rust.

Korte spellen

Als je alleen korte spellen doet tijdens een thuisfeestje dan kan het een hele opgave zijn om de kinderen betrokken te houden. Kies je voor een hoofdactiviteit die wat langer duurt dan ‘breekt’ dat de dag. Wil je toch graag veel losse spellen doen? Zorg dan voor een rode draad. Laat de spellen allemaal aansluiten op het thema of doe spellen waarbij vaste teams tegen elkaar strijden. Zo worden allemaal korte spellen samen een geheel. Voor iets oudere kinderen kunnen ‘Minute to win it’ games hier goed voor gebruikt worden. Slaat een spel niet goed aan? Doe dan niet moeilijk en ga lekker verder met het volgende.

Thuis activiteiten waar vaak voor wordt gekozen

Speurtocht (zelf maken met app)
Lasergamen (huur of koop een set)
Themaboxen
Escape avontuur (bestel een pakket)
Knutselen (Laat ze echt iets moois maken, zoals deze robots)
Proefjes doen / slijm maken (materialen en ideeën)
Koekjes bakken en versieren / boltaartjes maken / bonbons maken
Koken (leuke kinderrecepten)
Springkussen
Tattoo- / nagelstudio / beautysalon (tips en benodigdheden)
Een gezelschapsspel spel (twister, kaartspellen, De weervolven van Wakkerdam)

Zie ook:
De leukste spelletjes voor binnen tijdens een kinderfeestje
Buitenspelletjes tijdens een feestje
Waterspelletjes tijdens een kinderfeestje

Uitnodigingen

Natuurlijk hoort er bij een feestje ook een uitnodiging. Hoe langer je wacht met uitdelen, hoe groter de kans is dat er kinderen niet kunnen. Wacht daarom niet te lang. En check eventueel van te voren even bij de ouders van de kinderen die echt niet mogen ontbreken of wel kunnen. Op de meeste scholen mogen uitnodigingen niet uitgedeeld worden dus stuur je ze per post of je doet ze zelf in de brievenbus. Wie vindt het nu niet leuk om zulke post te krijgen? Leuke en voordelige uitnodigingen koop je bij de action maar ook de Hema heeft erg leuke. Bestel je ze liever online? Dat kan natuurlijk bij Greetz, Hallmark of Hema. Liever zelf maken, hier staan leuke tips. Hoe de uitnodigingen er uit komen te zien? Laat je kind zelf kiezen maar kies je voor een thema tijdens het feestje, dan laat je de uitnodiging daar natuurlijk bij aansluiten.
Een digitale uitnodiging kan ook, gewoon via what’s app of per e-mail. Dat is wel zo snel, je krijgt vrijwel direct een reactie en is goed voor je budget.

Lengte van het feestje

Langer is zeker niet altijd leuker. De herinnering aan een kort maar leuk feestje is altijd stukken beter dan aan een lang en saai feestje. Jonge kinderen zijn nog niet veel feestjes gewend en zijn daardoor vaak snel verveeld. Hou ook rekening met de korte spanningsboog van kleine kinderen. Kwel jezelf dus niet door te vinden dat ze kinderen uren moet vermaken. Hoe lang je het feestje precies laat duren bepaal je als je de activiteiten hebt gekozen. Ga je bijvoorbeeld met een groep 5 jarigen naar een (binnen)speeltuin dan zijn de kinderen al snel heel wat uren zoet maar blijf je thuis dan is 2 ½ a 3 uur al een hele uitdaging. Vergeet ook de reistijd naar en van de activiteit niet. Zijn de kinderen wat ouder, dan kan je het feestje zeker ook wat langer laten duren. Is er wat tijd over dan vinden ze het vaak heerlijk om even ‘vrij’ te spelen.

Vervoer

Het is nogal een verantwoordelijkheid om een groep met kinderen vervoeren. Ons advies is dan ook om dit zo kort mogelijk te houden. Zorg er daarnaast voor dat je de kinderen correct vervoerd, dus wie gaat er voorin de auto, wie moeten er op zitverhogers en hebben ze allemaal een gordel om?
Daarnaast wordt het steeds gebruikelijker om een feestje te laten beginnen op locatie. De ouders brengen de kinderen dan zelf naar de plek waar de activiteit plaats gaat vinden. Vaak spreken de ouders dan onderling af wie de kinderen brengt en eventueel haalt. Ik begrijp deze trend wel want het scheelt een hoop werk met auto’s (en zitjes) regelen en je huis blijft bovendien lekker schoon.
Doe je een activiteit in de buurt van je huis? Probeer dan eens om een speurtocht te maken naar de locatie toe. Zo wordt een stukje lopen ineens heel leuk. Als je dan ook nog wat foto-opdrachten toevoegt voor onderweg dan heb je na het feestje nog leuke foto’s ook. Een speurtocht zet je gemakkelijk uit met stoepkrijt en opdrachtenenveloppen maar je kan ook de Troovie app gebruiken, daarmee zet je een speurtocht uit vanaf de bank.

Voorbereiding op de dag zelf

Op de dag zelf zorg je dat je zo veel mogelijk van te voren klaarlegt. Met een huis vol kinderen kom je daar niet meer aan toe. Zet dierbare en breekbare spullen weg zodat daar niets mee kan gebeuren. Probeer het simpel te houden, zo is er bijvoorbeeld voor een keertje niets mis met een berg friet rechtstreeks op een wegwerptafelkleed dat met de handen gegeten mag worden. Hou wat reserve activiteiten achter de hand voor als het programma iets sneller verloopt dan je had verwacht. Even ‘zelf spelen’ kan voor kinderen tijdens een feestje ook heel fijn zijn. Vergeet tot slot niet om foto’s te maken, het is zo leuk om die naar een paar jaar weer te bekijken. Wil je foto’s van het feestje op social media plaatsen? Denk dan goed aan de privacy van de kinderen.

Checklist/boodschappenlijst voor de dag zelf:

Slingers en ballonnen
Tafelkleed
Bekers
(gebaks)borden, vorkjes, messen
Verjaardagstaart of een alternatief daarvoor
Drinken
Lekkernijen voor tussendoor
Eventueel: gevulde uitdeelzakjes

Kortom:

  • Kijk naar regionale activiteiten die worden georganiseerd
  • Een thema kiezen zorgt voor sfeer, groepsgevoel en houvast
  • Maak altijd een back-up plan bij weersafhankelijke activiteiten
  • Bepaal eerst wat je gaat doen en daarna pas de datum en lengte van het feestje
  • Denk goed na over het vervoer
  • Laat het feestje liever kort duren dan te lang
  • Stuur ruim van te voren de uitnodigingen
  • Duurder is zeker niet altijd beter